Agility

Wat is Agility?

Agility is het Engelse woord voor behendigheid, de hond kan in deze sport veel plezier hebben en zijn energie kwijt raken. Verder is de hond aan het werk in een groep, waardoor er voortdurend gewerkt wordt aan het sociale gedrag van de hond. Daar de baas door het geven van lekkertjes en belonen met zijn stem, kan de hond steeds meer zelfvertrouwen opbouwen. Voor baas en hond samen geldt, dat je spelenderwijs veel plezier kunt beleven en onderwijl bezig bent met het bevestigen van de rangorde. En dit alles komt de relatie baas-hond zeer ten goede.

Liesbeth met Junior - © Foto - Kennel van Breughels Dreven

Agility is een team sport, een combinatie van enthousiasme van hond en baas. Vrijwel iedere hond kan aan Agility doen, maar hieraan zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden verbonden.

Slechts bij honden met een bepaalde lichaamsbouw is voorzichtigheid geboden. Je kunt je voorstellen dat zeer grote honden, zoals bijvoorbeeld een Sint Bernard of een Ierse Wolfshond, niet geschikt zijn. Honden die te veel overgewicht hebben, niet in de juiste conditie zijn om in deze sport plezier te beleven.

Natuurlijk is het ook leeftijd gebonden. Logisch is dat bij kleine of middelgrote honden het lichaam eerder volgroeid is dan bij grote honden. Als je weet dat jouw ras HD-gevoelig is en/of andere afwijkingen kan hebben, is het verstandig om je hond daar eerst op na te laten kijken.

Het eerste vereiste is eigenlijk dat je hond goed onder appel is en daarbij voldoende aandacht voor je heeft. Onder appel verstaan wij dat de hond goed de oefeningen: hier, zit, af, sta, volg en blijf kent.

Als je aan wedstrijden mee wilt doen, moet de hond minimaal 15 maanden oud, gechipt zijn en een startlicentie hebben.

Om deze sport goed te leren, kan men het beste naar een hondenschool gaan en daar een cursus(sen) volgen. Later kun je dan nog altijd beslissen of je gewoon Agility voor de gezelligheid wilt beoefenen, of dat je echt wedstrijden wilt gaan doen.

Junior op de schutting - © Foto - Kennel van Breughels Dreven

In Nederland heb je twee instantie waar men wedstrijden kan lopen. De ene is Cynophilia en de andere is FHN.

Er zijn verschillen in de regels van beide instanties, wil men deze weten dan kan men op hun site er alles over lezen. Men kan met dezelfde hond bij beide instanties een startlicentie aanvragen en wedstrijd lopen. Een uitgebreide site met parcours en toestellen vindt je hier.

Wij lopen ook Agility met een paar van onze honden, sommige lopen al wedstrijden, andere zijn het nog aan het leren. Het is niet altijd even gemakkelijk om Agility te leren, doordat veel mag, door signalen en/of commando´s te geven en alles zeer snel gaat, kan er natuurlijk ook veel fout gaan, maar blijf altijd positief, wat de hond fout doet door jouw onjuiste aanwijzingen, kan altijd door veel geduld en beter te gaan trainen verbeterd worden.

Belangrijkste is dat jij en je hond plezier blijven houden. Ik vind zelf dat je door het beoefenen van deze sport een bijzonder goede band met je hond opbouwt en je leert je hond veel beter kennen en begrijpen.

Maak kennis met onze Agility honden

Viktor | Dorus | Junior