Doggy Dance

Matsi met MarijkeHou je van muziek, dans je graag en heb je een hond? Dan is Doggy Dance echt iets voor jou! Doggy Dance is een redelijk nieuw fenomeen in de hondenwereld. De sport is overgewaaid vanuit Amerika en is nu een van de leukst opkomende sporten hier in Europa. Je kunt het 't beste vergelijken met de dressuur uit de paardensport, waar paard en ruiter een kr doen op muziek. In het geval van Doggy Dance gaat het om een vloeiende samenwerking van hond en baas.

Wat is Doggy Dance nu eigenlijk?

Het zijn dus leuke oefeningen zoals een hond die rondjes draait langs of voor de baas, rolt, kruipt, achteruit loopt, slalom loopt tussen de benen van de baas door, zwaait, buigt en over armen of benen heen springt. Natuurlijk zijn er nog meer oefeningen. Maar het wordt pas moeilijk als dit alles op muziek gedaan wordt, waardoor het lijkt dat jij en je hond een show aan het opvoeren zijn.

Deze hondensport is voor alle gezonde honden geschikt: klein of groot, snel of traag. Je hond moet wel een jaar oud zijn alvorens hij bepaalde oefeningen mag uitvoeren en de aangeleerde bewegingen mogen de hond geen schade toebrengen.

Matsi met Marijke

Hierdoor kan Doggy Dance in principe door alle (niet)rassen worden beoefend, waarbij wel rekening gehouden moet worden met de lichaamsbouw van een hond. Zo zal een grote hond moeilijker op twee poten lopen en met een heel klein hondje is soms extra oppassen om hem niet onder de voet te lopen.

Matsi met MarijkeHet is een ontspannende tak van de hondensport waarbij niet vergeten moet worden dat het meer is dan alleen het aanleren van oefeningen. Het vergt, vooral als je wedstrijden wilt lopen, veel concentratie van baas en hond. Door middel van lichaamstaal en of commando's raken ze steeds beter op elkaar afgestemd. Over en weer moeten hond en baas veel vertrouwen in elkaar hebben, om de oefeningen uit te voeren. Je merkt in deze tak van de hondensport dat je veel meer contact met je hond krijgt, je band met je hond wordt versterkt en samen wordt je een team dat op elkaar leert inspelen. Leren is voor de hond tijdens deze sport geen verplichting, maar een uitdaging. De hond bepaalt het tempo waarin vorderingen worden gemaakt. Bij het trainen wordt een beroep gedaan op het leervermogen van de hond, op de vindingrijkheid van baas en hond. Door goed te kijken wat de hond uit zichzelf doet en dit op commando te gaan zetten blijf je dicht bij de natuur van je hond. Hierdoor is iedere combinatie uniek. Een bijkomend voordeel is dat daarnaast de spieren en gewrichten van de hond langzaamaan sterker worden en zal het gevoel voor balans groeien.

Matsi met MarijkeDe clicker blijkt een zeer bruikbaar instrumentje om Doggy Dance te leren. Met behulp van de clicker is het gemakkelijker om het nieuw aan te leren gedrag stapje voor stapje te doorlopen en te verfraaien.

Zoals elke tak van sport worden er ook wedstrijden georganiseerd. Als je daar aan mee gaat doen wordt er onderscheid gemaakt op basis van het niveau van hond en baas. Ook leuk is dat er ook vaak een zogenaamde 'fun' klasse is waarin veel mag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan twee honden en n baas, of twee bazen en n hond, drie honden met drie bazen, het niet opvoeren van een dans maar een act.

Maar in welke klasse je ook meedoet; het moet altijd gaan om het plezier, het samen bezig zijn staat altijd voorop. Bij een leuk koppel is dat er dan ook van af te zien, ongeacht het resultaat op de ranglijst!

Filmpje van 'Topdancer' Matsi en baas >