Gedrag & Gehoorzaamheid - G&G

Dit is iets waarmee je op speelse wijze begint zodra een pup bij z´n nieuwe baasjes komt. Wij zelf vinden het heel belangrijk dat de hond op latere leeftijd goed luistert en ook al hebben wij al heel lang honden toch gaan wij met de pups die wij zelf houden naar de puppyklas. Gelukkig zijn wij bij een hondenschool terecht gekomen die een regel heeft dat alleen pups tot een leeftijd van zeventien weken in de puppyklas mogen zitten. Natuurlijk leert de pup in deze acht weken wel wat, maar wat veel belangrijker is dat de pup leert omgaan met andere pups en vreemde mensen leert kennen.

Op les - © Foto - Kennel van Breughels Dreven

Na deze cursus kunnen we door met de basiscursus, hier komt het echte werk. Hier word gewerkt met een clicker en je leert veel nieuwe commando´s en er word goed gelet op het goed uitoefenen van de commando´s. Als we voor deze cursus slagen dan kan de hond aan de lijn volgen, zitten, af, zit vanuit af, afliggen één minuut lang zonder baas, aan de voet, stil staan en betasten, gebit tonen en dan word er nog gekeken hoe de begeleider met zijn hond omgaat en de hond met de andere honden. Dit examen wordt afgenomen door een echte keurmeester.

Dan kunnen we doorstromen naar de gevorderden, deze cursus is bijna hetzelfde, alleen wordt er dan nog meer nadruk opgelegd dat de commando´s nog beter worden uitgevoerd en er komen nog wat nieuwe dingen bij zoals los volgen, terugzenden naar hun plaats dan op bevel komen en op commando voorzitten en aan de voet gaan, apporteren en twee minuten uit zicht afliggen. Ook sluit deze cursus met een examen met een keurmeester en als men hier voor slaagt kan men doorstromen naar club Gedrag & Gehoorzaamheid, ook wel G&G genoemd.

Deze cursus geeft weer meer nadruk op de uitvoeren van de commando´s, er komen niet veel nieuwe commando´s bij, het enige waar hier meer opgelet wordt is naar de houding van de begeleider. Slaagt men voor deze, dan kan men doorstromen naar Landelijk niveau G&G onder auspicuim van het FHN. Hier word nog harder gewerkt op de uitvoering. Meer over wat men na deze cursus moet kunnen, kan men vinden op de website van de FHN. Men kan mee doen met de landelijke kampioenswedstrijden.

Hier hebben we natuurlijk onze hondenschool beschreven en men moet er rekening mee houden dat elke hondenschool anders werkt. Als men een hondenschool voor zijn pup/hond uit wil zoeken, is het aan te raden om deze eerst te bezoeken en als het mogelijk is een klas bij te wonen om te zien hoe zij werken. Vaak zijn er nog uitbreidingen mogelijk als de verkeerszekere hond, hierbij leert de hond goed mee te lopen naast de fiets en zonder problemen zich door het soms drukke verkeer in steden te begeven.