Rasbeschrijving

De Komondor is één van de twee grote Hongaarse Herdershonden. Het is een oud ras en bestaat al zeker vanaf 1544 in Hongarije. Een Komondor word het meest gebruikt als waak- en verdedigingshond. Waakhond voor het huis en erf, verdedigingshond voor de kudde. Ze doen eigenlijk hetzelfde werk als de Kuvasz, ook al is hun karakter anders. De Komondor loopt ergens in de kudde of is vlak in de buurt en zorgt ervoor dat hij niet opvalt. Als de kudde bedreigd of aangevallen wordt, komt hij te voorschijn en doet zijn werk. De Herder hoeft hiervoor geen bevelen te geven. De Komondor is een zelfstandige, intelligente hond, maar hij heeft er ook geen probleem mee om een bevel op te volgen. Dit is het grote verschil met het karakter van een Kuvasz. Omdat dit ras in de eerste plaats is gefokt als beschermer, zal hij dit ook in de praktijk brengen, hierdoor kan hij erg wantrouwend zijn tegenover vreemden. Het dier zal alles beschermen wat hem is toevertrouwd.

Eszter - © Foto - Alice van Kempen

Jonge Komondor - Eszter - © Alice van Kempen

Natuurlijk is het karakter van elke Komondor verschillend, maar dit heeft veel te maken hoe hij bij de fokker en zijn nieuwe baas gesocialiseerd wordt. Is deze socialisering heel goed geweest, dan zal de hond op latere leeftijd een vriendelijk karakter hebben. Is deze socialisering niet goed geweest, heeft de hond als pup geen vreemde mensen of dingen gezien, is in een kennel groot gebracht, zijn moeder gromt en blaft tegen iedereen, dan is de kans groot dat de pup dit overneemt en op latere leeftijd altijd erg terughoudend blijft.

Het is erg belangrijk dat de hond goed leert luisteren, want als de hond een jaar of ouder is, wordt het moeilijk om hem aan de riem te corrigeren. De vacht rond de nek is dan zo dik, dat hij bij een correctie geen halfcheck of slipketting meer voelt. De hond moet dan de commando's via je stem uit kunnen voeren.

Juist deze vacht maakt de Komondor zo uniek, met deze vervilte vacht zijn ze van uiterlijk de grote uitvoering van de Puli. Deze vacht mag niet geborsteld of gekamd worden, ze wordt 'gescheurd'

Ik zal een kleine uitleg geven, hoe deze vacht behandeld wordt:

Je leert de pup vanaf het moment dat je hem krijgt tot circa 1,5 jaar dat je met zijn vacht bezig bent, op zijn rug, zijn buik, achter en in zijn oren, zijn staart, zijn borst, werkelijk overal moet je met je handen rustig mogen komen. Het makkelijkste is dit te oefenen als je dit elke keer doet op dezelfde plaats, wij gebruiken hiervoor een tafel. Zo wordt de hond aangeleerd dat hij op deze plaats niet mag spelen, maar dat hij rustig moet blijven zitten, staan of liggen. Hoe beter de hond dit leert, hoe makkelijker je later aan de vacht kunt werken. Als de vacht eenmaal goed vervilt is, dan begin je de vacht in reepjes te scheuren. En zo ontstaat de vacht van de Komondor. Tussen de leeftijd van 1,5 tot 3 jaar kan het zijn dat je elke dag de vacht moet scheuren en dat je er erg lang mee bezig bent, maar als de vilten goed gevormd zijn, word het werk vanzelf minder. Maar je blijft werk houden aan de vacht, want hij blijft groeien! Ook na een wandeling is het geen overbodige luxe, om de vacht te controleren op takjes, bladeren, teken en alles wat in de vacht kan blijven zitten. Als de hond ouder wordt kan het zijn dat zijn vacht te zwaar voor hem wordt, dan is het aan te raden om een stuk van de vilten af te knippen, maar scheer hem niet, want dan kun je helemaal opnieuw beginnen en je weet dan hoeveel werk je weer krijgt. Voordat de vacht dan weer gescheurd kan worden, ben je minimaal een jaar verder. Het is dus veel makkelijker om regelmatig een stuk van de vilten af te knippen.

De Komondor komt alleen in de kleur wit voor, soms lijken ze grijs, maar dan zijn ze smerig.

Ideale schofthoogte is:

Reu vanaf 65 cm
Teef vanaf 60 cm

Een maximale schofthoogte is er niet.

Komondor Familie - © Foto - Kennel van Breughels Dreven

Komondor familie

Het gewicht van een volwassen Komondor, zonder hun vacht, is minimaal 40 kg, natuurlijk weegt een reu meer dan een teef. Ooit heeft iemand zijn hond kaal geschoren en de vacht woog toen rond de zeven kilo. Zeker moet je ook kijken hoe de hond leeft, een hond die altijd buiten loopt, heeft zijn vacht harder nodig en zal ook dikker zijn als van een hond die veel binnen ligt. Maar hoe smerig is de hond, hoeveel zand, troep, vocht of modder zit er in de vacht, hoe oud is de hond. Het is niet abnormaal als een showhond van 10 jaar meer dan tien kilo vacht bij zich draagt. Je moet er eens goed over nadenken, wat jouw hond voor vacht heeft, gok eens hoeveel kilo, want dat moet je weten als je gaat ontwormen, medicijnen of een narcose geeft, anders krijgt de hond veel te veel en dat is nooit goed. Het goede van deze vacht is, dat de hond tegen elke weersomstandigheden beschermt wordt of het nu 40 graden boven of onder nul is. Ook vlooien krijgen weinig overlevingskans in deze vacht.

Als je echt een Komondor wilt, sta dan even stil dat zij minimaal vijf jaar nodig hebben, voordat de vacht op lengte is, je meer zand, rommel en modder in huis krijgt en dat zij meer kunnen ruiken dan enig andere hond. Vooral als zij in de regen hebben gelopen, hebben zij een erg aparte door dringende geur. Natuurlijk kun je ze wel wassen, maar je hebt er wel een paar uur voor nodig. Sommige honden hebben een paar dagen tot een week nodig om te drogen. Mensen, die vaak met hun hond showen en waarvan de honden al goed op vacht zijn, kopen of huren zelfs een droogcabine om de hond sneller droog te krijgen. Het is begrijpelijk dat je ze niet wast midden in de winter, als het erg koud is of op een erg warme zomerdag, want met het wassen, wat je natuurlijk met hondenshampoo doet, haal je al het vet uit de vacht. Het vet komt wel weer binnen een week terug.

Dan heb je nog twee andere dingen om op te letten:

De Komondor is een waakzame, trotse, soms koppige, lieve, eigenzinnige, trouwe hond aan eigen mensen. Ze zien er niet uit als een Herder, die men normaal kent, maar ze zijn het wel. Ze hebben daarom ook een rechtvaardige, evenwichtige en consequente baas nodig. Hun opvoeding dient gebaseerd te zijn op geestelijke en niet op lichamelijke overwicht. Fysiek geweld als opvoedende maatregel heeft bij een Komondor een averechts effect. Ze zien er, als puppy, als een klein ijsbeertje uit, maar laat jezelf daar niet door verleiden, want elke hond wordt groot. Daarom is een Komondor echt geen hond voor iedereen.

Zover ons bekend is, heeft de Komondor een goede gezondheid, zoals bij veel grote rassen komt er maagtorsie en HD voor en zijn er gevallen bekend met oogproblemen.