Rasbeschrijving

Dit is één van de vijf Hongaarse Herders die oorspronkelijk uit Hongarije stamt. In eerste instantie werd hij wegens zijn moed ingezet bij de jacht op wolven en beren, hetgeen ook veel initiatief van de hond verlangde. Later werd en wordt hij nog steeds gebruikt als waak- en verdedigings hond. Sommige honden bewaken het erf, andere de kudde. Als hij met de Herder op stap gaat, kan het zijn dat hij tussen de kudde in loopt of hij heeft een neutrale plaats gevonden waar hij alles kan overzien. Als er dan gevaar dreigt, komt hij tevoorschijn en doet zijn werk. Dit zelfstandige werk, zegt al veel over het karakter van dit ras, ze zijn gewend om zelfstandig beslissingen te nemen.

Beer in volle glorie - © Foto Alice van Kempen

De Kuvasz is op zich een aanhankelijke en tolerante hond voor eigen mensen. Zijn opvoeding dient gebaseerd te zijn op geestelijke en niet op lichamelijke overwicht. Fysiek geweld als opvoedende maatregel heeft bij een Kuvasz een averechts effect. Hij heeft een rechtvaardige, evenwichtige en consequente baas nodig. De Kuvasz is een eigengereide, meestal tamelijk dominante hond. Gedrags- en gehoorzaamheidstrainingen zijn, zolang de hond er plezier in heeft, zinvol, maar een volgzame hond zal de Kuvaszbezitter bijna nooit krijgen!

Dit zal ook blijken als je een pup groot brengt, een commando aan te leren is geen problemen, alleen verwacht niet dat hij dit keer op keer uitvoert, want daar heeft hij geen zin in. Maar ze weten wel wanneer het nodig is om direct in actie te komen en dan opeens het commando zonder veel problemen op te volgen.

Ook zijn ze erg intelligent, ze weten precies bij welke baas ze iets kunnen uitproberen en bij welke niet, dus consequentie is gevraagd bij dit ras.

Het zijn ook geen allemans vrienden, maar met een vriendelijk hand en een goede socialisering kun je veel bereiken.

Ideale schofthoogte is:

Reu 70 - 75 cmTeef 65 - 70 cm

In Hongarijė - © Foto Kennel Breughels DrevenEen Kuvasz heeft een ivoor witte half lange vacht met veel slagen en krullen, een makkelijke vacht om bij te houden, het mag niet vervilten en je kunt er regelmatig een kam doorheen halen. Minimaal twee keer per jaar verharen ze, dan verliezen ze zeer veel haar en moet je het even goed bijhouden. Ze hebben een gladde kortharige kop en hangoren. De staart is middelhoog aangezet en in rust hangt hij, waarbij het onderste stukje horizontaal loopt. Dit kun je zien als een omgekeerde J. Wanneer de hond opmerkzaam of in beweging is, kan de staart omhoog gedragen worden.

Een Kuvasz is in Nederland geen alledaagse verschijning. Voor ons is het een zalige hond, hij is graag buiten, maar ook erg aanhankelijk en ik weet dat ik altijd op ze kan vertrouwen als er iets is. Maar ik realiseer me wel dat dit Ras niet geschikt is voor iedereen, want als je alle karaktertrekjes bij elkaar op telt, lijken ze uitstekende huishonden, maar ze moeten de ruimte hebben! Buiten dat zijn ze niet de gemakkelijkste in de omgang, erg waakzaam, kunnen soms terughoudend zijn, eigenwijs als een geit en hebben veel tijd en een goede opvoeding nodig.

Realiseer je wel, dat de aanschaf van een Kuvasz nooit in een opwelling mag gebeuren, maar als je ze goed opvoedt, krijg je een gouden vriend, die de rest van zijn leven voor je klaar staat.

Heb je nog vragen dan kun je deze rustig stellen.