Rasbeschrijving

Het zijn vooral de Magyaren geweest die -in hun nomaden bestaan- voor de verspreiding van allerlei werkhonden door Europa hebben gezorgd. De kruisingen door de jaren heen, vormen de grondslag voor de inmiddels bekende rassen. De grote Hongaarse Herders werden speciaal gefokt om de Herder en zijn rondtrekkende kudde te beschermen en te verdedigen, terwijl de wat kleinere Herdertjes, zoals de Mudi, ingezet werden voor het hoed- en 'alarmwerk'. In 1936 is de Mudi officieel als ras door de FCI erkend.

Dorus  Foto Alice van Kempen

De Mudi wordt nog steeds gebruikt voor het drijf- en hoedwerk, maar al snel bleek dat hij het gevecht niet uit de weg gaat, al is zijn prooi misschien kleiner dan dat van de wolf. Toch heeft hij menig knaagdier en klein roofwild buitenspel gezet of gedood. Door zijn oneindige durf en moed wordt hij ook wel eens ingezet bij de jacht op wilde zwijnen. En als het er op aan komt om zijn baas te beschermen, heeft hij geen commando nodig. Tegenwoordig vindt men hem ook terug in de hondensport, zoals in Agility, Flyball, Show, Reddingswerk, Speuren, enz., alles vinden ze leuk, zolang zij het maar samen met hun baas kunnen doen.

De Mudi is een middelgrote Herdershond, ideale schofthoogte is:

Reu 41- 47 cm
Teef 38 - 44 cm

en met een gewicht van 8 t/m 15 kg, met een sterk en levendig karakter

. Foto Kennel van Breughels Dreven

Van alle Hongaarse Herdershonden is de Mudi de kortste in vacht. Op het hoofd kort glad haar, de voor- en achterbenen wat langer gekruld en de rest van het lichaam is het haar gegolfd en gekruld. Het is een gemakkelijke vacht om te verzorgen, zo nu en dan een kam erdoor heen, hij moet ook glanzend zijn en mag beslist niet vervilten.

Hij heeft een lang hoofd met een puntige snuit, zwarte neus en met donkere levendige ovale ogen die enigszins schuin geplaatst zijn. En zij hebben een schaar of tang gebit. Het lichaam is gestrekt met goede hoekingen waardoor een soepel, ruim, snel en wendbaar gangwerk mogelijk is.

De staart is middelhoog aangezet. In rust hangt hij, waarbij het onderste stukje horizontaal loopt. Dit kun je zien als een omgekeerde J. Wanneer de hond opmerkzaam of in beweging is, kan de staart omhoog gedragen worden. Er zijn ook honden die met een stommelstaartje (staartje van circa 5 tot 15 cm groot) of een driekwart staart geboren zijn. De staart is rijkelijk behaard, het haar kan tussen de 10-12 cm lang zijn. De oren zijn hoog ingepland, beweeglijk, attent en in de vorm van een omgekeerde V.

Mudi's aan het werk

De Mudi aan het werk

De kleuren in de Hongaarse standaard zijn:

De Mudi is een levendige en energieke hond met een groot uithoudingsvermogen, hij is erg trouw aan zijn familie, hij beschikt over een behoorlijke intelligentie en leert ontzettend graag en goed, hierdoor kan men de neiging tot blaffen goed onder controle houden. Ondanks zijn levendigheid voldoet hij ook goed als huishond. Het enige nadeel wat de Mudi heeft, is dat sommige mensen hem niet serieus nemen en hem als een kleine hond behandelen, maar hij is en blijft een echte Herder, die moet weten waar hij aan toe is.

De Mudi beschikt over een goede gezondheid, tot op heden zijn er nog niet veel erfelijke afwijkingen geconstateerd.