Rasbeschrijving

De Puli is één van de drie kleinere Hongaarse Herdershondjes, die de meeste bekendheid geniet. Zij zijn rond 1751 ontstaan, door de Nomaden naar Hongarije gebracht en officieel in 1924 door de FCI erkend.

Zoltan - © Foto - Alice van Kempen

Zij worden nog altijd gebruikt in Hongarije voor het hoeden van de kudde. Om de kudde vooruit te drijven, bijten zij de dieren in de hakken, maar het komt ook voor dat zij op of zelfs over de ruggen van de dieren heen lopen. Als ze aan het werk zijn, lijkt het net alsof zij dansende bewegingen maken, dit is waarschijnlijk de beste manier om deze snelle, korte, waakzame, driftige, marcherende pasjes te beschrijven.

Ook de Puli werkt normaal samen met de grote Hongaarse Herdershonden, maar als die niet aanwezig zijn om de kudde te beschermen, zullen zij het werk overnemen en bij gevaar de Herder met hun schelle blaf 'alarmeren' en als nodig is, zullen zij alles doen, om hun kudde te beschermen. Zij hebben al menig knaagdier en klein roofwild buitenspel gezet of gedood.

Een Puli is een intelligente, leergierige, actieve, uitbundige en snel van begrip zijnde hond, die vaak onderschat wordt door zijn grootte.

Ideale schofthoogte voor een Puli is:

Reu 41 – 43 cm
Teef 38 – 40 cm

Met een gewicht tussen de 10 en 15 kg. Zij zijn makkelijk te trainen, zolang men wel consequent blijft, want je houdt ze niet makkelijk voor gek. Het grootste probleem is wel, dat ze voor de leeftijd van 14/16 maanden goed moeten leren luisteren naar je stem, want rond die leeftijd kan het zijn dat de vacht rond de nek zo dik is geworden, dat ze niet meer met een halfcheck (halve halsband met een stuk ketting) of slipketting te corrigeren zijn.

Een andere probleem kan het blaffen zijn, dit kunnen zij goed, maar door de juiste training is dit goed onder controle te houden, maar je moet daar jong mee beginnen. Het zijn ook geen honden die ervan houden om de hele dag voor de kachel te liggen. Ze passen zich wel bij de familie aan, maar ze vinden het zalig om te gaan wandelen, spelen met een bal en met de fiets mee te rennen. Ze zijn een goede kameraad voor kinderen, andere honden, katten en andere dieren. Net als de Mudi en de Pumi zijn ze terug te vinden in de hondensport, zoals Agility, Gehoorzaamheid, Flyball, Show, Reddingswerk, Speuren, enz., alles vinden ze leuk, zolang zij het maar samen met hun baas kunnen doen. Het enige probleem kan zijn, vooral bij Agility, dat als de vacht op lengte komt, deze problemen kan geven, want door hun lange zware vacht kunnen zij er alles afgooien. Als men werkelijk wedstrijden wil gaan lopen, is het aan te bevelen om de vacht wat korter te houden en de haren op het hoofd in een staartje bij een te doen.

De Puli is er in twee variëteiten:

Bij Puli Wit is de hond helemaal wit, zij mogen geen aftekening hebben en er mag geen gele gloed over de hond heen liggen.

Drie kleuren - © Foto - Kennel van Breughels Dreven

Drie kleuren Puli's, Maszkos-Fako, Wit en Zwart

Bij Puli anders dan Wit, dan zie je ze in de kleuren:

Het karakteristieke van de Puli is zijn vacht, zij hebben namelijk een vilt vacht en deze wordt niet geborsteld of gekamd, maar 'gescheurd'. De vacht heeft ongeveer drie jaar nodig om op de juiste lengte te komen. Het voordeel van deze vacht is dat de hond beschermd wordt tegen elke weersomstandigheid of het nu 40 graden boven of onder nul is. Enkele nadelen zijn dat een volwassen Puli meer kan ruiken, als enige andere hond en als ze veel door bossen en/of over de heide lopen, veel vuil en zand in huis zullen slepen. Een andere nadeel is als men het gewicht van de hond nodig heeft voor een narcose of ontwormen, altijd een schatting gemaakt moet worden tussen wat de hond werkelijk weegt en wat zijn vacht weegt, want een volwassen Puli kan rustig 3 tot 5 kg vacht bij zich dragen. Deze vacht heeft een speciale behandeling nodig en hier een korte uitleg:

Vachtdemo - © Foto - Kennel van Breughels Dreven

Als de hond erg gaat ruiken, kan men hem natuurlijk wassen, maar men moet er rekening mee houden, dat dit veel tijd kost. Het wassen op zich kan bij een volwassen hond van ongeveer 3 jaar met een behoorlijke vacht 3 tot 4 uur kosten en het drogen enkele dagen. Natuurlijk is dit niet aan te raden om dit in de winter of in een warme zomer te doen, want door de shampoo gaat het vet uit de vacht.

Puli's zwemmen graag, maar men moet oppassen, hun vacht neemt veel water op en daardoor het dubbele van het normale gewicht krijgt, kan de hond hierdoor verdrinken.